Wytyczne EFNS dotyczące rozpoznawania i leczenia neuroboreliozy w Europie
21.06.2010
EFNS guidelines on the diagnosis and management of European Lyme neuroborreliosis
A. Mygland1,2,3, U. LjØstad1, V. Fingerle4, T. Rupprecht5, E. Schmutzhard6, I. Steiner7
European Journal of Neurology 2010, 17: 8–16
Wybrane treści dla pacjenta
-
Próchnica zębów mlecznych
Próchnica zębów mlecznych i stałych jest chorobą o wielu przyczynach związanych z czynnikami zewnętrznymi.
-
Atopowe zapalenie skóry (AZS) u dzieci
Charakterystyczną cechą atopowego zapalenia skóry u dziecka lub niemowlęcia jest uporczywy i bardzo nasilony świąd skóry, często wywołujący rozdrażnienie i niepokój dziecka.
-
Alergia na leki u dzieci
Co zrobić, jeśli nagle wystąpi u Twojego dziecka alergia na lek?
-
Niedoczynność tarczycy u dzieci
Niedoczynność tarczycy to zespół objawów wynikających z niedoboru hormonów tarczycy lub defektu ich receptora.
-
Ostre zapalenie wyrostka robaczkowego u dzieci
Wiodącym objawem zapalnia wyrostka jest ból brzucha. Typowo jest to ból tępy, ciągły, zaczynający się w okolicy pępka, który stopniowo przenosi się nad prawy talerz biodrowy. Tam też ból nabiera ostrego, zlokalizowanego charakteru.
-
Wszawica u dzieci
Wszawicę wywołują: wesz głowowa, łonowa i odzieżowa. Najczęściej występuje wszawica owłosionej skóry głowy.
-
Krztusiec (koklusz) u dziecka
Krztusiec jest ostrą chorobą zakaźną układu oddechowego wywołaną przez bakterie. Głównym objawem klinicznym są nawracające napady kaszlu, które prowadzą do utrudnienia oddychania.
-
Astma oskrzelowa u dzieci
Jeśli u Twojego dziecka, u którego wcześniej nie rozpoznano astmy, występują niektóre lub wszystkie jej objawy i podejrzewasz, że może ono chorować na astmę, udaj się z nim do pediatry lub lekarza rodzinnego. Jeżeli lekarz uzna, że diagnostyka w kierunku astmy jest wskazana, skieruje Twoje dziecko do specjalisty alergologa lub pulmonologa.
-
Cukrzyca u dzieci
Cukrzyca (diabetes mellitus) jest chorobą ogólnoustrojową, charakteryzującą się zaburzeniami metabolizmu węglowodanów oraz tłuszczów i białek. Cechuje ją występowanie hiperglikemii (zwiększonego stężenia glukozy we krwi), hiperlipidemii (zwiększonego stężenia różnych rodzajów tłuszczów we krwi) i hiperaminoacydemii (zwiększonego stężenia różnych aminokwasów we krwi).
-
Wady zgryzu - informacje ogólne
Wady zgryzu to morfologiczno-czynnościowe zaburzenia w obrębie narządu żucia, które dotyczą nieprawidłowości w ustawieniu zębów oraz wzajemnej relacji szczęki i żuchwy z towarzyszącymi niekiedy objawami ze strony mięśni żucia i stawów skroniowo-żuchwowych.